Intrebari frecvente

De unde pot achizitiona culegerea de probleme pentru admiterea 2013?

Culegerea poate fi cumparata la pretul de 35 lei de la Libraria Universitatii Tehnice din Cluj Napoca situata pe strada C. Daicoviciu nr. 15 (cu intrare din Str. Emil Isac) sau de la Catedra de Matematica, situata pe strada G. Baritiu nr. 25.

Ce editie a culegerii este valabila pentru admiterea 2013?

Pentru admiterea 2013 este valabila Culegerea de teste grila la matematica editia 2013.

Cum pot fi admis(a) la o facultate fara concurs?

Daca ai participat la o olimpiada scolara si daca te incadrezi in criteriile de admitere pentru olimpici stabilite de fiecare facultate in parte.

Ce trebuie sa fac pentru a fi admis(a) fara concurs?

Trebuie sa depui la Decanatul Facultatii unde doresti sa fi admis(a) o cerere in acest sens insotita de documente justificative (diplome care certifica premiile obtinute sau participarea). Dupa analizarea dosarului, Conducerea facultatii iti va da un raspuns.

Daca am absolvit cursuri de scurta durata, mai pot sa ma inscriu la o facultate?

Da, urmand procedura de admitere valabila pentru orice candidat.

Daca in urma admiterii din vara am fost admis la taxa, iar la inceptul anului universitar am aflat ca sunt la buget este corect?

Da. Daca inainte de inceputul anului universitar s-au eliberat sau s-au suplimentat locurile la buget, atunci automat primii admisi initial la taxa trec la buget in limita numarului de locuri eliberate sau suplimentate.

Daca am fost admis initial la taxa la un domeniu si mi-am retras dosarul, iar ulterior am constatat ca s-au eliberat locuri la buget la acel domeniu si cineva cu o medie mai mica decat a mea a ajuns de la taxa la buget, mai pot sa cer sa fiu admis la buget avand in vedere ca am avut media mai mare decat a celui intrat ulterior?

Din pacate nu! Retragerea din concurs atrage dupa sine pierderea tuturor drepturilor care rezulta din calitatea de candidat. Poti sa platesti o noua taxa de inscriere si sa ceri reintroducerea in concurs, dar aceasta nu garanteaza ocuparea locului pierdut initial.

Daca in sesiunea din iulie am renuntat la locul obtinut prin concurs, pot cere ca in sesiunea din toamna daca mai sunt locuri sa fiu admis pe baza rezultatelor din vara?

Nu. Pe locurile scoase la concurs in sesiunea septembrie trebuie depus un nou dosar. Sesiunea a doua de admitere este independenta de prima sesiune.

Daca nu sunt din Cluj Napoca, am dreptul sa stau in camin? Ce trebuie sa fac?

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca incearca sa asigure in fiecare an cazarea pentru cei admisi la buget, iar pentru cei admisi la taxa in limita locurilor disponibile. In momentul completarii fisei de inscriere va trebui sa va exprimati si dorinta de a fi cazat(a) in unul din caminele UTCN.

Mai pot sa ma inscriu la o facultate dupa terminarea perioadei de inscrieri?

Nu, inscrierile se fac strict in perioada alocata conform calendarului de admitere.

Daca acum sunt student(a) la buget la o facultate, mai pot sa ma inscriu la o facultate la buget?

Da. Te poti inscrie, iar daca esti admis(a) la buget, confirmarea locului presupune sa depui diploma de bacalaureat in original la dosar, ceea ce atrage dupa sine renuntarea la buget la prima facultate. Vei putea urma la buget un numar de ani egal cu diferenta intre 4 (sau 6 daca este vorba de Facultatea de Arhitectura) si numarul de ani la buget de care ai beneficiat deja.

Sunt confirmat(a) automat pe un loc daca dupa afisarea primelor rezultate am fost admis la buget si daca am depus diploma de BAC in original la dosar?

Da!

Daca dupa afisarea primelor rezultate la comisia cu concurs de dosare am fost admis la un domeniu se mai schimba statusul meu?

La comisia cu concurs de dosare, statusul unui candidat se poate schimba de la o runda de confirmari la alta, avand in vedere ca se incearca aducerea candidatului cat mai aproape de prima lui optiune. Daca un candidat doreste explicit sa fie blocat pe un loc obtinut in oricare etapa de confirmari atunci el trebuie sa solicite comisiei de admitere printr-o cerere blocarea pe loc. Acest lucru implica urmatoarele: (1)candidatul poate solicita blocarea numai pe locul obtinut in etapa curenta de confirmari; (2) candidatul care a cerut blocarea este declarat admis la domeniul obtinut prin blocare si este scos din concurs; (3) chiar daca cu media de admitere pe care o are in etapele urmatoare de confirmari ar putea ajunge la o optiune mai prioritara aflata in lista lui de optiuni acest lucru nu se mai intampla. O data cu blocarea pe loc nu mai poate concura in etapele urmatoare.

Daca in urma afisarii rezultatelor initiale in sesiunea iulie sau septembrie am statusul “in asteptare” mai am sansa sa fiu admis?

Statusul  „in asteptare” se obtine atunci cand media de admitere a candidatului este mai mare decat 5 si locurile la buget si taxa sunt ocupate. Un candidat „in astepare” poate sa fie declarat admis (la buget sau taxa), daca se elibereaza locuri in urma retragerii sau neconfirmarii locurilor de catre cei declarati initial admisi.

La inscrieri pot sa depun la dosar copii legalizate ale diplomei si foii matricole?

Da, insa in perioada confirmarilor daca ati fost declarat admis(a) la buget va trebui sa depuneti diploma si foaia matricola in original, in caz contrar veti pierde locul la buget.

Am fost admis(a) in prima sesiune de admitere la locurile fara taxa, dupa sesiunea de admitere  din septembrie se vor mentine locurile celor deja admisi?

Da. Daca in sesiunea din iulie ati confirmat locul obtinut la buget, acel loc nu mai poate fi scos la concurs in sesiunea din toamna.

Am fost admis(a) in prima sesiune de admitere la locurile fara taxa, dupa sesiunea de admitere  din septembrie se vor mentine locurile celor deja admisi?

Da. Daca in sesiunea din iulie ati confirmat locul obtinut la buget, acel loc nu mai poate fi scos la concurs in sesiunea din toamna.

Daca in sesiunea din vara am fost admis la un domeniu si am confirmat locul, pot sa ma transfer la un alt domeniu in sesiunea din toamna?

Da, numai daca la domeniul unde doriti sa va transferati au fost scoase locuri la concurs si daca participati la concursul de admitere din toamna.

Pot sa fiu inscris(a) la admitere de catre o alta persoana?

Da. Daca acea persoana are toate documentele dumneavoastra necesare pentru dosarul de inscriere si semneaza in locul dumneavoastra.

Inscrierile pentru UTCN se fac numai la Cluj-Napoca?

Nu. Inscrierile se fac la Cluj-Napoca si in localitatile unde UTCN are extensii universitare: Alba-Iulia, Bistrita, Satu Mare si Zalau, precum si la Centrul Universitar Nord din Baia Mare.

Am vazut pe site ca la unele domenii este trecut in paranteza o localitate. Ce inseamna?

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca asigura pentru unele domenii scolarizare si in afara Clujului, la extensiile universitare din Alba Iulia, Bistrita, Satu Mare, Zalau si Centrul Universitar Nord Baia Mare. Pentru domeniile unde nu este specificata locatia, scolarizarea se asigura NUMAI la Cluj-Napoca.

Pot fi admis la taxa daca nu am promovat examenul de admitere?

Nu.

Pot fi admis la buget sau taxa daca nu am promovat examenul de bacalaureat?

Nu, conditia pentru a participa la admiterea in UTCN este detinerea diplomei de bacalaureat sau a diplomei echivalenta cu aceasta.

La Arhitectura se organizeaza sesiune de admitere si in toamna?

Da, la Arhitectura, la fel ca la celelalte facultati se organizeaza si o a doua sesiune de admitere, daca raman locuri neocupate in urma sesiunii de admitere din vara.

Daca am fost declarat admis si am primit un loc in camin as putea sa stau in camera cu alti prieteni?

Da, daca si ei au fost admisi la aceeasi facultate si daca si ei au dreptul de a sta in camin.

Cu ce medie minima se poate intra la un domeniu?

Media minima este dictata de numarul de candidati pe locurile la acel domeniu si de mediile de admitere ale acelor candidati. Oricum media minima nu poate fi mai mica decat 5.

Daca doresc sa-mi retrag dosarul depus la inscrieri ce trebuie sa fac?

Daca retragerea are loc in perioada admiterii, atunci trebuie sa va adresati comisiei de admitere la care ati depus dosarul. In cazul in care solicitati retragerea dosarului dupa incheierea admiterii, va trebui sa va adresati secretariatului facultatii unde ati fost admis(a), sau unde ati pus prima optiune in fisa de inscriere. In maxim 48 de ore vi se va returna. Retragerea dosarului inainte sau dupa afisarea rezultatelor duce la pierderea automata a oricaror drepturi pe care le are un candidat.

Se mai poate modifica lista optiunilor de pe fisa de inscriere?

In perioada inscrierilor aveti posibilitatea de a modifica lista optiunilor ori de cate ori doriti, atat in ceea ce priveste adaugarea sau eliminarea unor optiuni cat si ordinea acestora. Dupa expirarea perioadei de inscriere nici o modificare nu mai este posibila.

Admiterea in sesiunea de toamna este diferita de cea din vara?

Atat admiterea din sesiunea iulie cat si cea din sesiunea septembrie se desfasoara dupa acelasi regulament aprobat de Senatul UTCN si publicat pe site-ul admiterii.

Daca am fost admis(a) la taxa si am confirmat locul achitand taxa de 500 de lei, iar ulterior imi retrag dosarul cand primesc inapoi banii?

Daca ati confirmat locul la taxa si ulterior va retrageti dosarul nu mai aveti dreptul conform regulamentului de admitere sa primiti inapoi nici banii pentru taxa de inscriere si nici cei pentru taxa de confirmare.

Daca am fost admis(a) initial la taxa si am confirmat locul platind taxa de 500 lei, iar ulterior am fost admis(a) la buget, mai primesc cei 500 de lei inapoi?

Da, taxa de confirmare de 500 lei achitata de cei admisi la taxa se restituie doar daca pana la inmatriculare ajungeti de la taxa la buget.

Daca am fost admis(a) la buget sau taxa dupa runda a doua de confirmari a sesiunii din iulie cand trebuie sa confirm locul si unde?

Cei care au fost admisi la finalul rundei a doua de confirmari in sesiunea iulie 2013, vor confirma locul la secretariatul facultatii unde au fost admisi pana cel mai tarziu la data de 30 august 2013. Locurile neconfirmate pana la aceasta data vor fi scoase la concurs in sesiunea septembrie 2012.

In cazul in care doresc sa imi retrag dosarul de la facultate, iar actele sunt depuse in original, poate sa o faca altcineva in locul meu? Daca da, in ce conditii?

Da, numai cu procura notariala.

Daca vreau sa studiez in engleza sau germana ce trebuie sa fac?

Sa alegi un domeniu unde scolarizarea se asigura si in engleza sau germana, sa fi declarat admis si sa te inscrii pentru testul de limba, care va avea loc la inceputul anului universitar. Detalii vor fi afisate pe site-ul facultatilor si al admiterii.

Ce se intampla daca nu confirm locul?

Locul neconfirmat intr-o etapa este automat atribuit urmatorului care indeplineste conditiile pentru acel loc. Candidatul care nu a confirmat locul intr-o anumita etapa, pierde acel loc si nu mai are nici un drept de a revendica acel loc.

Daca mi-am depus dosare de inscriere la doua comisii in cadrul UTCN, la o comisiei actele in original, iar la cealalta in copii si am fost admis(a) la buget la comisia unde actele sunt in copii ce trebuie sa fac pentru confirmarea locului.

Dat find regimul actelor, trebuie sa veniti personal sau sa delegati cu procura notariala pe cineva care sa vina pentru retragerea actelor in original. Actele retrase trebuie sa le depuneti in dosarul de la comisia unde ati fost admis(a) la buget daca doriti sa confirmati acel loc.

Daca m-am inscris la una din extensiile universitare ale UTCN unde pot sa confirm sau de unde pot sa-mi retrag dosarul?

Toate dosarele ajung la Cluj, cu exceptia celor depuse la Centrul Universitar Nord Baia Mare (CUNBM) pentru specializari din cadrul CUNBM.  Confirmarea locului se face la Cluj, sau dupa caz la Baia Mare, la fel dosarele pot fi retrase numai de la Cluj sau Baia Mare. Daca ati fost admis(a) pe un loc la buget si ati depus la inscriere in dosar actele in original nu mai trebuie sa faceti nimic, confirmarea se realizeaza automat.

Exista alte modalitati de plata a taxei de confirmare a locului la taxa?

Da, prin transfer bancar. Pentru detalii contactati-ne pe adresa admitere@utcluj.ro

De unde pot afla in ce sala am fost repartizat(a) pentru examen(e)?

Pe site-ul UTCN va fi publicata lista cu cei care au dreptul sa participe la examenele scrise, precum si adresa salilor si ora la care trebuie sa se prezinte.

Unde se afiseaza rezultatele admiterii?

La sediile facultatilor si pe site-ul UTC-N.

Daca am terminat liceul la un profilul uman voi putea alege una din facultatile de la UTCN, avand in vedere ca am studiat matematica sau fizica mai putin de 4 ani?

Desigur!

Daca am facut in liceu mai putin de 4 ani de matematica sau fizica pot sa fiu admis la una din facultatile unde admiterea este pe baza de concurs de dosare?

Da! In calculul medie de admitere nu se iau in considerare notele din timpul liceului.

Daca la afisarea rezultatelor initiale am fost admis(a) de exemplu la a treia optiune din lista de optiuni inscrisa in fisa de inscriere pot sa aleg sa fiu admis(a) la a cincea optiune de exemplu?

Nu! Conform algoritmului, se incearca aducerea unui candidat cat mai in fata, adica, cat mai aproape de PRIMA optiune, asadar puteti inainta NUMAI spre prima optiune, in urma unor eventuale refaceri de clasament, neavand nici o posibilitate de a merge catre o optiune aflata in urma celei la care ati fost admis(a) initial.

Pot promova testul de matematica sau probele de desen cu orice nota?

Nu, nota minima trebuie sa fie 5!

Pentru calculul mediei de admitere la comisiile cu concurs de dosare, se poate alege orice nota de la BAC sau alegerea  depinde in functie de facultate?

Candidatul poate sa opteze pentru considerarea in calculul medie de admitere a unei note de la BAC, la alegere, cu conditia ca materia respectiva sa faca parte din lista disciplinelor mentionate pentru fiecare domeniu de admitere.

Pentru admiterea la Facultatea de Automatica si Calculatoare o componenta din nota de admitere este media la bacalaureat la una din disciplinele Matematica, Fizica, Informatica. Poate candidatul sa aleaga nota de la o anumita disciplina in cazul in care a dat examenul de BAC la mai mult de una din cele trei discipline?

Da, candidatul va alege nota de la disciplina care il avantajeaza.

Pentru admiterea la Facultatea de Automatica si Calculatoare o componenta din nota de admitere este media la bacalaureat la una din disciplinele Matematica, Fizica, Informatica sau media la testul de matematica. In ce conditii un candidat poate alege sa-si considere in nota finala testul de matematica.

Un candidat poate alege sa considere in locul notei la matematica, fizica sau informatica, nota la testul grila, daca nu a dat bacalaureatul din una din cele trei discipline sau daca el considera ca l-ar avantaja nota la testul grila.
Atentie aceasta optiune se face la inscriere inainte de a sti nota la testul grila, candidatul asumandu-si consecintele!

Pot sa ma inscriu la mai multe facultati in cadrul UTCN?

Da! Admiterea in UTCN se organizeaza pe comisii de admitere. In cadrul unei comisii de admitere pot fi una sau mai multe facultati. Pentru fiecare comisie se va depune un dosar de inscriere. Un candidat poate sa treaca in lista de optiuni TOATE optiunile facultatii/facultatilor din acea comisie achitand O SINGURA taxa de inscriere.
Daca un candidat se inscrie la mai multe comisii in UTCN, la a doua si urmatoarele comisii va achita numai taxa de procesare a dosarului de 100 lei, iar la prima taxa de inscriere la admitere de 150 lei.

Daca imi depun dosarul la o facultate unde admiterea este prin concurs de dosare si as dori sa pun optiuni si de la o alta facultate cu admitere prin concurs de dosare trebuie sa ma duc ulterior si sa depun si acolo alt dosar?

Nu! Admiterea se face pe comisie. La oricare din facultatile unde admiterea este pe baza de concurs de dosare daca mergeti sa depuneti dosarul puteti trece in fisa de optiuni TOATE optiunile de la TOATE facultatile care fac parte din acea comisie, astfel depunand UN SINGUR DOSAR.

Daca dau examenul de matematica, pot sa-mi consider nota si la Facultatea de Automatica si Calculatoare si la Facultatea de Constructii?

Da, cu conditia sa fi depus doua dosare de inscriere (cele doua facultati fac parte din comisii diferite). Media de admitere vi se va calcula conform criteriilor pentru fiecare din cele doua facultati. In cazul in care veti fi admis(a) la ambele facultati, conform legii invatamantului va trebui sa optati pentru o singura facultate la buget.

In cazul in care m-am mai inscris la o comisie din UTCN unde am pus adeverinta medicala in original si doresc sa ma mai inscriu si la o alta comisie din UTCN mai am nevoie de adeverinta medicala?

Daca la o comisie in UTCN ai depus adeverinta in original, atunci la a doua si urmatoarele comisii vei depune o copie Xerox semnata si stampilata de comisia unde ai depus originalul.

Daca o comisie de admitere are mai multe locatii de inscriere pot depune oriunde dosarul?

Da.

Daca sunt admis la un domeniu dupa primul an pot sa ma transfer la alt domeniu din aceeasi facultate sau dintr-o facultate diferita?

Aceste tranferuri se pot face numai in anumite conditii. Conducerea facultatii/facultatilor implicate au competenta solutionarii unei astfel de solicitari.

Daca m-am inscris online ce trebuie sa fac in momentul in care ma prezint personal la comisia de inscriere?

Atentie! Inscrierea online NU se valideaza decat in momentul prezentarii dosarului de inscriere la comisia de admitere unde se va lista fisa de inscriere pe care candidatul o va semna.

Adeverinta medicala trebuie sa contina si rezultatul analizelor de sange si radiologie pulmonara ?

Nu! Pe adeverinta medicala, medicul de familie sau dupa caz medicul de la liceu, va trebui sa mentioneze ca titularul adeverintei este clinic sanatos si poate participa la admitere. Nu sunt necesare alte documente!

Adeverinta medicala trebuie sa fie pusa la dosar de catre toti candidatii sau numai de catre cei care au probleme de sanatate?

Adeverinta medicala este unul din documentele din dosarul FIECARUI candidat indiferent de starea lui de sanatate.

Pot confirma locul obtinut intr-o etapa a admiterii, inafara perioadei stabilite prin regulamentul admiterii?

NU, confirmarea locurilor se face strict conform calendarului admiterii care face parte integranta din Regulamentul admiterii la UTCN.

Exista un anumit numar de locuri pentru olimpicii admisi fara concurs?

Nu, admiterea fara concurs se face in cazul fiecarei facultati pe baza criteriilor proprii de admitere. Cei admisi ocupa locuri din numarul total de locuri alocat fiecarui domeniu.

Exista posibilitatea de a studia la distanta?

Nu, in cadrul UTCN cursurile sunt doar la forma de zi, pentru toate facultatile si toate locatiile.

Sunt reduceri la taxele de inscriere daca sunt orfan(a) sau provin dintr-un centru de plasament?

Orfanii de ambii parinti si candidatii proveniti din centre de plasament, precum si copiii cadrelor didactice in activitate beneficiaza de gratuite la inscrierea pentru admitere la UTCN, iar cei orfani de un parinte de o reducere de 50 lei.

Cererea de inscriere se poate procura prin intermediul internetului sau doar de la comisia de inscriere ?

Cererea de inscriere se emite pe baza formularului completat online sau a celui completat pe hartie la comisia de admitere in momentul inscrierii. Si cei care au completat formularul online trebuie sa se prezinte la comisia de admitere unde vor depune dosarul de admitere si unde vor semna fisa de inscriere listata la comisia de admitere pe baza datelor din formularul online.

Daca imi depun un dosar la Comisia cu concurs de dosare mai trebuie sa dau si examen?

Nu, la Comisia cu concurs de dosare admiterea se face pe baza rezultatelor de la BAC. Media de admitere se calculeaza astfel: 100% media la BAC sau un procent media de la BAC si alt procent una din notele de la BAC in functie de domeniu.

Daca sunt admis ca olimpic mai trebuie sa dau examen?

Nu!

Am vazut ca pe site exista posibilitatea de inscriere online. Ma ajuta cu ceva?

Inscrierea online reduce timpul pe care il veti petrece in momentul depunerii dosarului la comisia de inscriere. 
Atentie si cei care se inscriu online trebuie sa se prezinte la comisia de admitere cu dosarul in perioada inscrierilor!

Se organizeaza cursuri de pregatire pentru admitere?

Da! Pentru testul de matematica se organizeaza cursuri de pregatire GRATUITE in fiecare sambata incepand cu data de 2 martie 2013. Programul cursurilor este disponibil pe site-ul admiterii la facultatile la care admiterea se face pe baza de test la matematica.
La Arhitectura se organizeaza cursuri de pregatire conform detaliilor de pe site-ul admiterii din sectiunea dedicata facultatii de Arhitectura si Urbanism.

Se organizeaza examen de simulare a admiterii?

Da! In data de 11 mai 2013 se va organiza un test de simulare a admiterii pentru cei care dau admitere din matematica.
Detalii pe site-ul admiterii in sectiunile facultatilor unde admiterea se face pe baza de test la matematica.

 Universitatea Tehnica Cluj-Napoca
Str. Constantin Daicoviciu nr 15, 400020 Cluj-Napoca, Romania
Comisia de Admitere
Tel: +4 0264 40 13 28, Tel/Fax: +4 0264 59 59 36
Email: admitere@utcluj.ro